torsdag 14 november 2013

Lussebullebaket

När man inte har så mycket att göra kan man alltid baka. Och är man som jag och längtar extra mycket efter julen kan man ju börja med att baka lussekatter, det är ju ändå snart advent!
Här kommer receptet:


50 g jäst
5 dl mjölk (röd)
200 g smör
250 g kesella
2 dl socker
1g saffran
1 tsk salt
16 - 17 dl vetemjöl
massa russin
1 ägg + lite mjölk till pensling
pärlsocker om man gillar det

Gör som med en hederlig bulldeg - smält smör och häll i mjölken. Värm till 37 grader
Smula jästen i en bunke och blanda med degvätskan.
I med saffran, salt, socker, kesella och blanda runt. Sen är det bara att ha i mjölet, lite i taget tills degen släpper kanterna.
Jäs i 60 minuter under en handduk.

Häv ut degen och knåda den på bakbord. Här kan man ju välja om man vill ha russin i själva degen eller om man vill göra traditionella lussebullar med russin bara i hörnen. Jag gjorde hälften/ hälften.
Dela degen i 30 bitar - rulla till längder, gör snurror och låt jäsa i 45 minuter till. Ca 30 bullar blir lagom i storlek.

Sätt ugnen på 225 grader, pensla bullarna med uppvispat ägg+ mjölk och sockra lite om man vill.
Vips in i ugnen - 8 minuter ungefär. Sen är det bara att äta!
Go jul!


Inga kommentarer: