söndag 22 juni 2014

Kroatien - Zadar

Vi for ju på semester, till Zadar närmre bestämt.
Flyget gick direkt från Säve till Zadar och Iris skötte sig superbra hela vägen, vi var riktigt chockade både jag och Daniel. Man vet ju inte innan men man kan lugnt säga att vi oroade oss i onödan...


Det första vi gjorde när vi kom fram till vår lägenhet var att ta en liten promenad ner till vattnet, ca fem minuter från lägenheten. Helt jäkla fantastiskt! Vattnet var, som Malin uttryckte sig, helt genomskinligt! Det var rent, fint och snyggt överallt. 


Boendet gick inte heller av för hackor! Vi hade hyrt två lägenheter bredvid varandra så vi kunde hänga maximalt. Vi hade supermysiga storfrukostar varje morgon innan vi gick ner till stranden.
Lägenheten låg i ett bostadsområde = perfekt för oss. 5 minuter till havet och bussen, 10 minuter från den lite finare sandstranden och 30 min promenad från gamla stan (dit bussen såklart också gick). Världens bästa läge!


De flesta dagarna var det supervarmt så det var först när solen sänkte sig som vi gav oss ut och gick längre sträckor. Solnedgångarna var otroligt vackra och det var så himla fint att gå utmed havet och lukta på havet som blandade sig med blomdoften.


En dag bestämde vi oss för att det vore trevligt att åka båt. Sagt och gjort. Vi bokade en dagstur och gav oss ut på havet.
Det visade sig i efterhand att det kanske var lite väl lång tid att tillbringa på en båt, både för barn och vuxna men vi fick bada i en riktigt vacker vik och äta galet goda tomater och citrusöl.


Hur som helst är det roligt att komma iväg lite från staden och se lite mer av landet. Det visade sig vara lite svårare än vi trott då det rådde stor brist på bilbarnstolar för Iris. Undrar hur kroaterna själva åker med sina småbarn?


På kvällarna när vi var mätta på sol och bad tog vi bussen till gamla stan där allt liv fanns. Busshållplatsen var det verkligen inget fel på. Här väntar gänget på bussen.


I väntan på bussen kan man ta det obligatoriska hopp-kortet:


Här får ni några bilder från gamla stan:
Den äldsta kyrkan på västkusten, byggd på 1100-talet.


Gamla gränder och fina träd


Gamla, gamla murar och lite nyare hus. Mycket fick återuppbyggas efter kriget.


Det gamla var blandat med nytt på sina ställen men det var snyggt gjort och ingenting som störde.
Ett par av kvällarna gick vi till Havsorgeln som är ett orgelverk som spelar med hjälp av havets vågor. Där var det såklart massa turister men det var lugnt och skönt och himla mysig stämning, det skvalpade och musiken var dov men ändå genomträngande på nåt sätt.
Här är de lägsta trappstegen som gav de mörkaste tonerna

Och här är jag och mitt hjärta.

Och här är våra soldyrkande kompisar :D


Det var en himla fin semester på alla håll och kanter. Vackert land, bästa ressällskapet, fint folk (om än lite svårt med språket om man skulle prata med de som var lite äldre) så himla god mat, skönt i vattnet och svingod glass. Och billigt var det! 
Om någon funderar på att åka till Zadar, gör´t bara!

Inga kommentarer: