torsdag 26 april 2012

Morotsbröd 2.0




I lördags fick jag finbesök och då får man passa på att fira med nybakt bröd. Och vad är bättre än morotsbröd? Nej, typ inget. Särskilt inte Lailas morotsbröd. Nomnomnom.




Såhär gör man för att få ihop 2 stora limpor (eller asmånga bullar om man orkar rulla):

Man tar ett paket jäst och smular ner det i en bunke (jag använder såklart min kitchenaid eftersom jag är lat och inte älskar att knåda), sen värmer man 2,5 dl morotsjuice tillsammans med 2,5 dl mjölk.
Det får inte bli varmare än 37 grader för då dör jästen.
Blanda samman mjölk-juicen med jästen - lägg sedan i 75 gram mjukt smör och rör runt. Häll i 0,5 dl sirap, 2 tsk mald nejlika och 2 tsk malen ingerfära och 3 tsk salt. Rör mer.
Medan det rör (av sig självt, hurra!) kan man riva 500 g morötter och lägga i smeten. Sedan är det bara mjölet kvar. 1,5 liter vetemjöl brukar vara lagom, ge och ta lite. Degen ska släppa bunken men inte vara torr.
Sen ska det jäsa i 40 minuter och det blir ungefär dubbelt så mycket deg.
Under tiden kan man diska och dricka upp juicen som blev över.



Eller så hoppar man över juice-drickandet. Morotsjuice kan vara det äckligaste Gud kom på att uppfinna.
Det och att kliva i hundbajs.

Nåväl.
Åter till receptet?
Okej.

När det har jäst kan man ha förberett lite rostade solroskärnor om besöket är allergisk mot hasselnötter som är gott att blanda i.( om man gillart alltså, nästan lika gott utan )
Nu måste man ju knåda lite ändå, det är svårt att komma undan. Så på´t bara. Knåda och forma till två limpor eller hundramiljoner bullar om man orkar.
Jäs i 30 minuter till.
Sen är det bara att pensla med vatten, strö på lite flingsalt, pumpakärnor och vallmöfrön eller vad man nu har hemma och skjutsa in det i ugnen på 200 grader i ungefär en halvtimme.
Voila!
Äts bäst med smör och ost.



Inga kommentarer: