söndag 30 oktober 2011

Pa lyxhotell i Jaipur

Nu ar jag nybadad i poolen och nyduschad med hotelltval.
Alltsa ni anar inte vad vi ar nojda med vart senaste hotell. Fy tusan vad fint det ar att inte behova leta efter odlor innan man faller upp toalocket eller fraga efter lakan till sangen eftersom det bara ligger en handduk dari. Om om nan vettig manniska skulle sova pa en handduk. Markligt.
Vi ar i Jaipur nu iallafall, kom hit vid fyrasnaret helt mosiga efter en tidig morgon pa Taj Mahal.
Underbart vackert och overvaldigande by the way. Jag onskar mig ett sant hus av Daniel i fodelsedagspresent.
Efter att ha rattat runt i nastan tre timmar bestamde vi oss for en stor frukost innan vi fortsatte hit.

Nu ar det chill och snart mat som galler. Stralande fin tradgard med marmorhus i bakgrunden.

Forovrig forsoker vi hitta nan bra strand att aka till i Thailand pa tisdag. Nan som har nat forslag?

torsdag 27 oktober 2011

Delhi

Delhi ar en speciell stad.
Det ar liksom inte likt nagonting annat jag nansin sett eller upplevt. Nar vi kom i forrgar ville jag harifran sa fort jag bara kunde. Alla drog och slet i oss (mest mig) och forsokte fa pa oss pa en ricksaw/in i en butik/ titta pa nat speciellt. Det luktar kiss och bajs, kryddor och mat, sopor och kossor, svett och sand pa samma gang. Fy tusan.
Men sen har det gatt lite battre. Vi vart total-lurade till fel del av stan av en idiot men vart raddade av en snall farbror.
Rande runt och tittade pa massa grejer i centrum (som forovrigt mest ar gator utan affarer, folk har spritt ut sig pa trottoarerna istallet, och grasmattor som borjar gulna). Sen blev vi trotta och satte oss i en park tillsammans med massa arbetare fran bazaren som lag intill. Pratade om vad man jobbade och tjanade osv och alla trodde forstass att vi var jatterika.

Mitt i allt kom en snubbe med turban - och en tops instoppad under turbanen, mitt i pannan - och ville rengora Daniels oron. Alltsa det var sa jakla roligt att se hur Daniel forsokte vrida sig ur hans grepp samtidigt som alla arbetare forsokte halla sig for skratt.
Lite latt forolampas gick topsturbanen darifran och muttrade att han bara forsokte gora sitt jobb medans jag dog i skrattsalvor.

Annars har vi provat att aka tunnelbana idag. Det var hur bra som helst, lite forvirrande bara. Vi for till " Redfort" och strosade runt tills jag dog svettdoden. Det var sjukt fint iallfall!
Nan aldeles for rik kille fick for sig att bygga det for 400 ar sen och det var fortfarande vansinnigt imponerande. Jag forsokte stjala en bild fran internet sa ni kunde fa se men det gick inte att spara pa datorn. (hmpf, daligt internetcafe... ni far google am ni ar intresserade)
Imorgon har Daniel peppat upp sig for att aka till ett kopcentrum. Manga affarer ar stangda for det ar festival (suprise! Det ar fan festival klippt hela tiden, vart vi an aker) sa vi har inte kunnat shoppa nat forutom nan sladd som den manliga delen av oss bara var tvungen att ha.
Festivalen ar som nanslags kombinerat jul/nyarsfirande med presentgivning och fyrverkerier. Och smallare, fyfan vad det smaller. Mitt i gatan, in i granderna, fran hustak! Helt sinnes!
Igar satt vi pa en rooftopbar tillsammans med en dansk och en japan och forsokte dricka bars och akta oss for att bli ihjalskjutna.
Det var lite laskigt men fint! (lite som delhi alltsa)

Vi har iallafall kopt en liten resa till Agra och Jaiour nu. Privatbil och chaffis som ska sightseeinga oss runt i 3 dagar for dryga tusenlappen. Lite dyrt men jag har mina forhoppningar om att det ska bli bra. Vi far pa lordag och sa har jag precis kopt en flygbiljett till Bankok pa tisdag!
Hurra, hoppas flygplatsen inte stanger innan dess! Jag langtar mig sjuk efter sol och salta bad. Vi far val se hur det gar...


måndag 24 oktober 2011

Imorgon far vi till Indien

Vi fick nyss flygbiljetterna i handen, de som gar till New Dehli alltsa. Hotell bokat och flygplatshamtning avklarat. Hoppas det gar som smort.
Vi ska forsoka skaffa tagbiljetter till "the golden triangle" som inte ar nat snuskigt utan en rundtur med tag mellan Dehli-Agra (Taj Mahal)- Jaipur- Dehli.
Vi hoppas och hoppas pa att oversvamningarna i Thailand ska ga over fort sa vi slipper gora om resturen men vi far val se. Indien har ju ocksa sol och salta bad. 
Jag har hamtat mig lite fran kameraforlusten, aven om det ar lite sorgligt ibland.

Vi har inte gjort sa mycket sen sist. Handlat ett par trojor och atit massa god mat. Senast en chicken tikka som brande bort varenda smaklok jag hade kvar.
Nu vantar lite lasning pa takterassen innan vi ska ata igen.
Hurra, jag kommer bli tjockare an nansin.
Far ta tag i det nar jag kommer hem igen (det ar som vanligt sa fort man aker nanstans. Forsoker ata nyttigt men det gar for tusan inte...  allt, da menar jag allt, ar friterat pa ett eller annat satt)



lördag 22 oktober 2011

nationalparken och borttappad kamera

Nu ar det 33 grader varmt och vi ar i djungeln.
Eller juts nu ar vi forstass pa ett itnernetcafe.

Sen sist har vi vart och forstrannt, det varfantastiskt roligt forutom att jag tappade min kamera under farden. Eller jag simmade lite och nar Daniel skulle dra upp mig hamnade kameran mellan mig och baten och - plopp! Sa var den borta. Sa himla sorgligt.
Fast det var itne riktigt kameran jag vart ledsen over, utan alla bilder. Allting fran resan, bilder och filmer fran vandringen. Jakla skit att jag inte hade lagt over dom pa datorn.
Ska inte gora det misstaget igen sager jag bara...

Igar var vi pa elefantsafari i djungeln. Vi sag en apa, nagra faglar, lite radjur och en krokodil. Inte mycket alltsa. Men pa kvallen nar vi tittade pa solnedgangen vart vi lite jagade av en noshorning. Det var mer an spannande.

Idag har vi paddlat kanot ( eller nja. det var ljug. Vi har suttit i en kanot) och jag har badat med en elefant. Seriost. Men. En. Elefant.
Den var stor som ett hus och hard och harig sa jag vart aldeles skavd pa benen. Men det var fanstastiskt. Basta hitills tror jag. Om man sitter pa en elefantrygg sa ar det sjukt langt ner till vattnet nar man trillar i. Ungefar som att hoppa fran ett busstak.
Hurra vad det gar.

Snart ska vi aka oxe, imorgon ska vi tillbaka till Kathmandu igen och den 25:e har vi kopt flygbiljetter till Dehli. Kan nog bli bra.


måndag 17 oktober 2011

Tillbaka i "civilisationen"

Hej ni tre talmodiga lasare, kanns fint att det inte har andrats sen sist!
Nu kan jag beratta att vi ar tillbaka i  Katmandu fastan jag inte trodde det.
Jag trodde pa riktigt att vi skulle do nar vi flog tillbaka hit. Det ar liksom inga stora plan man far i, tror det gar in mellan 15-20 personer i dom. Vadret var kanondaligt och det var massa forseningar. Vi hade vnatat hela dagen pa att komma med pa en plan. Flygplatsen han stanga och oppna fler ganger an vad vi kunde rakna (de stanger nar det ar for daligt vader for att landa eller lyfta, for sa himla hippt - de flyger pa gps och fri sikt!)

Naval. Vi fick tillslut plats pa det sista flyget for dagen och fick order om att det var brattom. Vi sprang pa planet, kastade pa oss baltena och sen flog vi.
Det var det skakigaste jag vart med om i hela mitt liv. Jag hade klamt sonder hela handerna nar vi val var klara. Massa kastvindar, luftgropar och ovadersmoln. Jag forstar verkligen folk som vagrar flyga efter sanahar upplevelser.
Inga fler flyg lyfte den dagen efter vart. Hualigen!

Nar vi val var tillbaka var hotellet givetvis fullt och vi fick ta in pa ett annat som hade har i sangen, i handfatet och ungefar overallt annars. Inga sangklader i sangen och ingen AC.
Jag var gaaaanska deppig.
Men nu ar vi tillbaka pa vart gamla hotell som ar frascht, fint och trevligt och vantar pa ett rum. Om nan checkar ut sa far vi en plats. Man kan ju bara hoppas!
Vill inte stanna en natt till pa sunkhotellet.

Annars har vi atit och atit och atit sen vi kom tillbaka. Daniel ligger 4 kilo minus efter vandringen (jag vet inte alls, har sakert gatt upp). Men vi ar sjukt hungriga pa annat an ris och spagetti som vi har atit i 2 veckor i strack. Firade aterkomsten till Kathmandu med ostbollar, sizzler och tusen glas cola. (festen gick pa knappt 60 kronor for bada)

Annars ska vi fixa biljetter till Chitwan nationalpark i idag. Dar vi ska fara pa elefantsafari i djungeln. Det blir nog fint efter den langa vandringen.


lördag 15 oktober 2011

tillbaka i lukla

nu ar vi tillbaka i den lilla byn Lukla med den hemska flygplatsen.
Det ar bara att den hemska flygplatsen ar stangd for vi bor i molnen nu, dimma och regn sen vi kom fram egentligen. Sitter pa starbucks (!) och surfar upp dyra pengar.
Vi langtar oss sjuka efter en dusch och rena klader, kott och riktiga sangar. Det ar funtigt och ratt har, vi har dunjackorna pa oss inomhus och blir anda kalla. Enligt internet ar det 25 grader ute men jag tror inte pat en sekund.

Nu ska jag nog sluta med dethar nojessurfandet, men jag bara undrar om det ar nan som laser har? Ar det vart att jag fortsatter uppdatera?

onsdag 12 oktober 2011

resans mal

Igar var vi vid Mount Everest Basecamp!
Det var helt sinnessjukt. Det som jag dromt om sa lange. Vagen dit var hard och lang och nar vi hade suttit pa varsin sten tillsammans med hollandskan Ester gick det upp for oss - vi var antligen dar!!
For att fira riktigt ordentligt gick vi upp 03.00 imorse for att klattra upp pa en topp Kalapatthar 5555 meter over havet for att spana in soluppgangen.
Tjusigt men vansinnigt kallt, efter 1,5 timme kande jag varken hander eller fotter sa jag och varan guide tog oss ner till lodgen igen medans Daniel och varan sherpa stannade lite till.

Vi skildes at fran Ester idag, hon skulle ta en annan vag hem an oss, vi ar pavag mot Kathmandu igen. Borde vara dar om ett par dagar, hurra!
Hur mycket man an alskar naturen blir det skont att fa komma till en riktig sang och till ett stalle dar det inte behovs dunjacka 70% av dygnet.
Och dar det finns dusch framforallt. Oh vad jag langtar!

Nu ska jag ga och varma kalla fingrar pa en tekopp tror jag.

torsdag 6 oktober 2011

Pa hogre hojder

Nu ar vi i sista riktiga byn, den ligger pa 3400 meters hojd och heter Namche Bazaar.
Vagen hit var den varsta jag har varit med om. I hela mitt liv faktiskt.
Jag blev magsjuk natten innnan vi skulle hit, bajjade mig genom nastan hela natten, sov inte alls mycket. ( kanske nickade till pa toan nangang...)
Kunde inte ata frukost, men lyxade till det med 2 immodium! Vi kom inte ivag forran 9 snaret vilket ar ratt sent. Det ar mycket folk nu och de basta lodgerna blir fulla fort. Eller det sager varan guide iallafall (eller vi tror han sager det, han ar vansinnigt dalig pa engelska...nar jag fragade vad dom odlade pa falten svarade han "monestary"...) Men iallafall sa ska vi borja ga klockan sju sa det bev en rejal forsening.
Uppfor,uppfor,uppfor. Och en hel del nerfor ocksa. Om man bara har druckit en cocacola pa over ett dygn och tvungas ga i trappor (det ar nastan som trappor, uthugget i bergen eller ihoplappat pa annat vis) sa ar man inte helt nojd kan jag saga. Pausade kanske var 3:e, var 4:e minut och hulkade varannan minut.
Fy tusan alltsa!
Jag har nog faktiskt inte gjort nat sa jobbit i hela mitt liv!
Val framme fick jag en sang, tva tacken och en dunsovsack och totaldackade medans daniel hangde med grabbarna (guden och bararen) ner till stan.

Idag har det varit battre. Sedvanliga immodiumkramperna har suttit i men jag har iallafall atit en del.
Imorgon bar det av mot hogre hojder dar det sags att hojdsjukan kommer....det kanns av en hel del redan har, man flasar for minsta lilla. Men vi ska ta det lugnt och forsiktigt.

Vi sag everest igar, det ar sjukt hogt alltsa!
Imorron kommer vi se det igen, aven om alla berg runt har ar vansinnigt hoga, de ligger pa runt 6000 meter. Det ar sa vackert sa halften vore nog och jag onskar verkligen att jag hade haft med min kamerasladd sa ni kunde fatt se!!

söndag 2 oktober 2011

Hu dagen blev lite battre

Idag har det kranglat en hel del for oss med ungefar allt.
Vi skulle traffa guiden som ska ga med oss imorron nar vi ska till Lukla och borja klattringen uppfor. Han kom inte. Inte nagon av e 4 gangerna vi var inne pa kontoret.
Hurra liksom. Vi fick traffa honom tillslut och han var verkligen vansinnigt dalig pa engelska.
Vi ba: var ska vi traffas i Lukla nar du kommer dit (han far aka med ett annat plans).
Han ba: in tree hours.
Vi: nono, where to meet in Lukla? Should we stay at the airport?
Han: ok, maby two hours then.
Da tackade vi for oss och gick hem.

Och nar vi skulle betala till Mr. Nirmal ville han ha nastan dubbelt sa mycket som vi hade kommit overrens om tidigare. Vi protesterade givetvis, han raknade och vi raknade och sa raknade vi tillsammans ungefar en miljon ganger. Det stamde bara inte.
Sen fick en liten grabb springa och kolla valutakursen pa dollar och pa svenska kronor. Heppa!
Dar lag problemet. Vi skall inte dela den indiska rupien med 5 som vi gjort hittills utan med 11.
Det betyder alltsa att allting ar halften sa dyrt som vad vi har raknat med innan!!
Sjukt fin upptackt.
Vi firade med en asfin lunch med dubbla laskflaskor. Gick val pa 45 kronor styck.
Sa vart den dagen lite battre.

Forovrigt ar det festival har nu och efter 30 grader och sol var det gott med lite regn. Kanske inte bara att det sammanfaller med festivalen. Sarskillt inte nar man vill vara ute och kolla pa festen. Sa nu sitter jag har och ar dyblot medan Daniel tar en valfortjant dusch (i kallvatten givetvis).

Imorgon flyger vi iallafall till Lukla och borar vandringen, far se om jag skriver nat darifran, har hort att internet ar annu segare dar...Sa nu aterstar middag, betalning av hotellet och packning for hela slanten.
Onska oss lycka till tack!

lördag 1 oktober 2011

Framme i kaoset

Vi befinner oss i ett kaos. Kathmandu alltsa.
Sa likt Indien, men anda inte. Eller kanske ratt mycket anda. Om nan hade slappt ner mig har och jag inte visste vart jag var skulle jag chansat pa indien. Forutom att allt runtom stan ar gront,gront,gront. Och att hela staden ar omringad av berg.
Vansinnigt vackert!!

Efter en del pappers- krangel (givetvis i dehli nar vi mellanlandade) kom vi fram hit ungefar 2 timmar forsenat. Men vi blev anda hamtade som vi skulle av en rar liten pojk och val pa hotellet fick vi lyx-sviten av nagon underlig anledning som ingen vet. Och vad som ar lyxigt med den vet vi val egentligen inte heller...Men den ar tack och lov kackerlacksfri och myggfri.

Vi har tillbringat dagarna med att forsoka att inte bli overkorda och att inte ga vilse i nan farlig grand. Vanstertrafik, omojliga gatmonster och total anarki gor det lite knepigt. An sa lange har vi klarat oss, dock ar trummhinnorna helt bort-tutade och nasan och oronen ar helt igendammade.
Dammet ar faktiskt varre har an i indien, det kommer in overallt. Svart att andas emellanat. Daniel peppar for att vi ska kopa munskydd (som vissa har) men jag tycker att det kanns lojligt. Plus att jag sakert skulle svettas annu mer.
Detdar med att man ska dricka 6 liter vatten om dagen (alltsa under vandringen) kommer inte bli problem med.

 Vandringen ja. Den startar pa mandag morgon. Vi har vart pa guidekontoret och forsokt stalla allt tillratta idag. Han verkar ha missuppfattat ungefar 90% av allt vi har mailat om. Men nu verkar han vara pa ratt bana igen, han ska fixa en guide imorron och de sista papprena skall ocksa bli klara imorgon.
Sen har vi hyrt dunjackor och dunsackar, kopt regnskydd (det sags att det kan komma nan skur ibland) och vandringstavar. Vi tror vi blev hel- lurade men det ar ju anda billigare an hemma sa det kanns ok hur som helst.
Stavarna kostade 300 spann (bra mycket finare an mina hemma) och regnskyddet gick for 50 spann (i turkost galon, haha)
Hyran for sovsack och jacka gick pa 30 spann om dagen. Det ar ok for att inte frysa tycker jag.

Ar fortfarande lite nervos for flygningen till Lukla, men som Nepaleserna sager, det beror pa ditt karma. Kanns ju lugnande. Var jag dum i forra livet dor jag lite snabbare i detta. Tacktack - kanns lite helvkul.
Men tja. Pa ett satt har dom val ratt i att man inte ska oroa sig i forvag or nagot man inte kan styra over. (forutom att vi kunde gjort som Susanne sa och gatt upp..)

Nu ar det snart middagsdags har och  vi ska bestamma om vi ska till nat jalka monkeytempel eller inte. Det sitter namligen en liten guide har bakom som verkligen tycker att vi ska dit!

Hoppas alla har det fint hemma.
Hors snart igen!